fbpx

Stjärnresan

Stjärnresan syftar till att skapa intresse för litteratur och berättande, skolan och sökandet efter kunskap. Stjärnresan startade 2006 och riktar sig till sjätteklassare i Malmö.

Eleverna som är med i verksamheten skriver noveller under svensklektionerna, vilka sedan skickas in till Stjärnresans jury.

Därefter utses en lycklig stipendiat som med målsman får resa till valfri destination i Europa, där han eller hon får besöka valfritt kultur- eller idrottsevenemang.

Sedan starten har nio stipendiater bland annat fått uppleva fotbollsmatcher med Real Madrid i Madrid och FC Barcelona i Barcelona, besök på Colosseum i Rom, sett Beyonce och Madonna i London, besökt Disneyland i Paris.

Av de tusentals noveller som skrivits har ett urval på 34 trycks i bokform. 3100 Stjärnresan-böcker har delats ut till sjätteklassare i Malmö.

”Att utses som en av stipendiaterna av ungdomsorganisationen Helamalmös novelltävling ”Stjärnresan” kändes helt underbart. Att få utforska en valfri stad i Europa som en del av vinsten var inte helt fel det heller. Men att utvecklas vidare, att bära med sig den självsäkerhet och ambition som skrivandet har gett mig, är något jag alltid kommer att tacka Helamalmö för.”
– Semra Seferovic, vinnare av Stjärnresan 2008, numera engagerad i Stjärnresans projektgrupp/jury.

”Jag skulle vilja skriva en hel rapport om bara Stjärnresan. Så fantastiska och gripande berättelser jag har fått ta del av. Det kan handla om allt ifrån krig, mobbning, rasism till vänskap och kärlek. Att läsa dessa noveller som barn har skrivit har verkligen rört mig.”
– Ingela Kolfjord, Docent i socialt arbete med inriktning mot rättssociologi, Malmö högskola