Under Helamalmös första år på Nydala i Malmö, ett så kallat särskilt utsatt område, ökade den upplevda tryggheten bland lokalbefolkningen rekordartat med nästan åtta procent.
Här ger vi en förklaring till modellen och de framgångsfaktorer vi utgått ifrån.
Först görs en kartläggning av de lokala behov och krafter som finns och verkar i ett område. Sedan vänder vi oss till det omgivande samhället – företag, myndigheter, föreningar – för att tillsammans tillgodose de uttalade eller identifierade behoven. Dessa kan, enkelt uttryck, delas in i tre kategorier: kompetens, (materiella) resurser och pengar.
Vårt arbete följer ny och etablerad forskning kring sociala frågor och social mobilisering samt hur vi, som samhälle, bör arbeta för att uppnå social hållbarhet.
Vår verksamhet utgår från ett rättighetsperspektiv: alla människor har rätt till likvärdiga förutsättningar och livsvillkor, och det är samhällets uppgift att skapa dessa för att individen ska kunna leva ett gott och värdigt liv.
Vi har identifierat femton punkter/framgångsfaktorer vilka ska förstås som både strategiska och praktiska utgångspunkter och fokusområden för hur vi arbetar.
Det övergripande förhållningssättet har som mål att bidra till förändring som minskar konsekvenser av ojämlika levnadsvillkor, segration och fattigdom. Allt korrelerar och samspelar. Med andra ord: Att öppna mötesplatser, servera gratis måltider, starta relevanta utbildningar, finnas tillhands när kriser inträffar, använda ett salutogent pedagogiskt förhållningssätt, hänger samman med bekämpandet av den öppna droghandeln och annan kriminalitet som sker i området.
Detta är Nydalamodelens kärna.
De 15 punkter vi identifierat som framgångsrika är:
1. Arbetet är områdesövergripande – alla ska gynnas
Våra aktiviteter erbjuds olika målgrupper för att öka känslan av handlingsutrymme i tillvaron – trygghet och samhörighet.
2. Fokus: Grundläggande behov och önskemål
Utifrån uttalade eller identifierade behov och önskemål skapas innehållet i verksamheten.
3. Lokalt och socialt förankrat ledarskap – uppsökande och relationsfrämjande
Vi arbetar inkluderande med icke-auktoritärt ledarskap med kunskap om det lokala sammanhanget och ökar känslan av egenmakt och inflytande.
4. Stärka känslan av egenmakt och självförverkligande
Framåtanda och framtidstro genomsyrar arbetet och bidrar till att deltagarna känner sig tagna på allvar och erbjuds relevanta sammanhang.
5. Omfördelning av resurser
Helamalmö verkar för att resursstarka aktörer ska satsa i resurssvaga områden. Vi följer Malmökommissionens rekommendation: ”Att etablera en social investeringspolitik som kan utjämna skillnaderna i levnadsvillkor”.
6. Trygga jobb och sysselsättning
Vi bidrar till att öka sysselsättningsgrad för unga genom att erbjuda ledaruppdrag. Vi bidrar även till att fler klarar sin utbildning och studerar på eftergymnasial nivå. Vi skapar egna utbildningar på högskole- och universitetsnivå.
7. Sociala aktiviteter med fokus på idrott, (folk)bildning, kultur
Vi erbjuder positivt laddade aktiviteter för att motverka negativa känslor i vardagen där även allvarliga ämnen görs tillgängliga i en lättsam kontext.
8. Sektors- och gränsöverskridande praktiker och allianser
Vi tror på samarbeten. Endast tillsammans kan vi skapa hållbara och rättvisa samhällen. Mål 17 i Agenda 2030: Genomförande och globalt samarbete. Malmökommissionens rekommendation: ”Gör samhällssystemen mer jämlika samt förändra processerna genom att skapa kunskapsallianser och demokratiserad styrning”.
9. Värnandet om organisationens/Helamalmös integritet
Vår självständighet är grunden för att långsiktigt kunna ha ett kritiskt förhållningssätt till rådande maktstrukturer och hierarkier.
10. Opinionsbildande aktör – kritisk röst i frågor som rör social rättvisa och hållbarhet
Vi värnar marginaliserade människors rättigheter och bidrar till ett demokratiskt klimat genom att vara fria i språk och handling och trovärdiga i vårt uppdrag.
11. En mer rättvis och positiv medial bild av stigmatiserade områden
Vi utmanar och ändrar negativa stereotypa mediabilder av stigmatiserade områden.
12. Öka antalet besökare till områdena
Genom den positivitet som verksamheterna genererar lockar vi fler människor att besöka och lära känna de områden vi verkar i.
13. Ålderöverskridande – barn och unga/föräldrar/pensionärer
Våra mötesplatser och olika aktiviteter riktar sig till besökare i alla åldersgrupper vilket bidrar till att öka trygghet och samhörighet.
14. Stärkande av sociala skyddsnät, ersätta/återinföra välfärdsinstanser
Tillsammans med andra aktörer försöker vi fylla det uppkomna välfärdsunderskott som finns när välfärdsinstanser inte klarar sitt uppdrag eller nedmonteras vilket kränker vuxna och barns rättigheter.
15. Styrkan i mångfalden
Helamalmös styrka är att vi lyckas ta tillvara invånares oändliga bredd på kompetenser och erfarenheter, då når vi konkreta resultat.