Värdskapet och socialt ledarskap
Värdskapet
”Purple is taking over!”
Den verksamhet som Helamalmö associeras starkast med i Malmö är tveklöst vårt värdskap. Värdskapet kan beskrivas som vuxennärvaro på arenor för barn och unga, karaktäriserad av ett inkluderande, omhändertagande och icke-auktoritärt förhållningssätt. Värdskapet utgörs av unga vuxna med god insyn i barns och ungas situation i den segregerade staden, som med varm hand gör sitt yttersta för att de ska känna sig sedda och delaktiga.
Bakgrund
Få är de människor under trettio år i Malmö som inte vid något tillfälle träffat oss på gatorna i staden, vid de stora evenemangen, på skolor eller i idrottssammanhang.
För att kunna påverka i större skala samt för att bryta det mönster av otrygghet och våld som präglat större offentliga tillställningar i Malmö vill vi göra något som på den tiden upplevdes som radikalt – samla några av de mest erfarna ungdomspedagogerna i Malmö, iklä dem en färg som fick dem att stå ut (lila), och låta dem inta stadens evenemang.
Året var 2011. Platsen var Malmöfestivalen, som åren dessförinnan stundtals varit skådeplatsen för bunkaslagsmål, knivskärningar och stök. Av festivalledningen gavs vi möjligheten att samla ungdomspedagogerna och vårt gemensamma mål var det dubbla: mindre skadegörelse och våld, och fler unga som kände sig välkomna och trygga på festivalen.
Festivalen anno 2011 blev den tryggaste i mannaminne. Rekordfå tråkiga incidenter rapporterades, och vid presskonferensen efteråt tillskrev festivalgeneralen ”värdskapet” orsaken för vändningen.
Varje år därefter utökades vår personal och festivalerna beskrevs löpande som tryggare än föregående år, och vi fick uppdragen att agera värdar på så gott som alla av Malmö stads större evenemang. Detta samtidigt som antalet stationära ordningsvakter minskade och polisen fick en mer perifer roll. Ett nytt koncept var fött, vilket också inspirerat andra städer och arrangörer så väl i Sverige som utomlands att satsa på denna typ av ledarskap. Det får dubbel effekt!


Socialt ledarskap
Fast för oss var detta förhållningssätt eller effekterna av det varken nytt eller överraskande. Sedan starten 2004, då vi arbetade på skolor och arrangerade mindre evenemang runt om i Malmö, hade vi utvecklat det vi idag kallar ett socialt ledarskap. För att få med oss barnen på skolorna, få dem att känna sig trygga och bekräftade, behövde vi engagera oss känslomässigt i dem. Vi trodde, och tror än idag (i motsatts till hur pedagogik ofta lärs ut i Sverige) att det verkligt professionella förhållningssättet var att lära känna barnen på djupet, förstå deras ”sammanhang”, och på så vis skapa de rätta förutsättningarna att guida dem i tillvaron. Trygghet är synonymt med en känsla av att kunna vara sig själv, att ens integritet inte hotas, att människor vill en väl. Det är vårt ansvar, anser vi, som vuxna människor, att skapa dessa sammanhang, att låta varenda unge veta att de är i trygga händer, att vi respekterar dem för dem de är, och gör allt i vår makt för att de ska må bra.
En viktig komponent i det sociala ledarskapet är den lokala förankringen. Ledarna inom Helamalmö behöver inte själva komma från ett så kallat utsatt område, men en djupt förståelse för dynamiken, de sociala koderna, den interkulturella kompetensen, är avgörande för att få iklä sig den lila tröjan.
Här är några färska exempel på vad det sociala ledarskapet kan åstadkomma:
Helamalmös ledare eliminerade den öppna droghandeln på Nydalatorget under vårt första år – utan att använda auktoritära metoder. Genom att skapa relationer och tillit hos de unga som sålde, välkomna dem in i våra lokaler och försöka hjälpa dem att hitta rätt i tillvaron, lämnade ca. nittio procent av dem det kriminella livet och fick jobb, började studera etc.
Läs artikeln i Kvällsposten om en av grabbarna, Daniel, och Helamalmös ledare Tarkan.
Helamalmös ledare arbetade intensivt på Nydala med omnejd under den oroliga sommaren 2020. Resultatet blev en kraftig minskning av våld och skadegörelse i hela området samtidigt som tryggheten ökade. Intressant var att polisen i området berättade för personal på MKB att de inte behöver befinna sig på Nydala när de vet att ”de lila tröjorna är där”, då vi förebygger och hanterar konflikter.
Läs artikeln i Sydsvenskan om vårt trygghetsskapande arbete.
Se Helamalmös värdar i aktion i denna film från Malmöfestivalen 2019. Klicka här.
Se Svt:s reportage om vårt uppsökande arbete under coronapandemin. Klicka här.
Se Kvällspostens reportage om vårt trygghetsskapande arbete. Klicka här.