Hoppa till innehåll

Matprogram

Syftet med Helamalmös matprogram är att stärka den sociala sammanhållningen och underlätta för människor ekonomiskt.

Upplägget är indelat i återkommande såväl som enskilda och spontana insatser:

Mellanmål och kvällsmål

Varje vardag vid 15.00 respektive 17.00 serveras mellanmål och kvällsmål. Målgrupp: Alla barn och unga i åldrarna 10-19 år i Malmö.

Kom och dela en måltid med oss och bli en del av gemenskapen!

De mer sporadiskt återkommande insatserna sker ofta vid högtider och särskilda tillställningar.

Maten för Helamalmö är och har alltid varit ett viktigt inslag. Som vi ofta säger: Maten före moralen.
Vid högtider så som jul och nyår serverar vi årligen över tusen måltider samt under somrarna grillar vi på olika platser i staden flera gånger i veckan.

Matprogrammet är möjligt att genomföra tack vare våra samarbetspartners MKB, Stiftelsen Momentum, Lantmännen och Julgiven.

Vi utvecklar och utökar ständigt denna verksamhet. Vill just Du bidra till matprogrammet kontakta oss gärna!

Se vårt reportage i SVT (fokus är Helamalmös mobilisering under pandemin, men också våra ”matinsatser” lyfts). Tryck här.

Läs vår fina artikel i Sydsvenskan genom att trycka här.

Fördjupad programförklaring

I Malmö lever vart fjärde barn i fattigdom. Den siffran är högst i Sverige.

Forskning visar att det skiljer uppemot tio år i medellivslängd mellan de som bor i Malmös mest bemedlade områden och de som bor i stadens fattigaste. Fattigdom slår så hårt mot en del familjer att många barn i Malmö inte får i sig tillräckligt med mat. Barn i Malmö går hungriga.

Följderna för barn som inte får i sig näringsriktig mat är bland annat nedsatt koncentrationsförmåga. Detta påverkar deras möjligheter att tillgodogöra sig undervisningen vilket kan få stora konsekvenser för deras framtid.

Genom vårt matprogram har vi, tillsammans med forskare på Malmö universitet, räknat ut att barnfamiljers utgifter kan reduceras med mellan 1000-4000:-/månad.

Vi vänder oss inte enbart till barn och unga. Till våra frukostar tillströmmar människor i alla åldrar. Något vi är mycket stolta och glada över.

Måltiderna har även en social dimension och främjar grannsämjan i området. Nydalaborna och ditresta bryter bokstavligen bröd över åldersgränser och kulturer. Som en frukostdeltagare uttryckte det:

”Genom att hänga med folk från området som jag aldrig annars skulle ha pratat med har jag fått nya vänner och stoltheten för Nydala har ökat.”

Två besökare som hamnade vid samma bord under en frukost sa så här: Vi har bott grannar i femton år men aldrig pratat med varandra. Förrän nu!

Vi tror att en av de största orsakerna till den rekordstora ökningen i upplevd trygghet på Nydala under Helamalmös första år kan tillskrivas vårt matprogram.