Bookyard Malmö riktar sig till målgruppen unga 13-18 år i Malmö och i specifika delar av staden där Helamalmö verkar.
Syftet med projektet
Syftet är att tillgängliggöra litteratur på ett för målgruppen tilltalande sätt genom ljudböcker. Projektet ska bidra till att fler unga tar till sig litteratur, lär sig uttrycka sina tankar utifrån sin upplevelse av litteratur och över tid inspirera andra att öka sitt litterära intag. På längre sikt ska detta öka läsförståelse och främja ett ökat ordförråd.
Övergripande metod och vägledande principer
Den övergripande metoden i projektet är ett är ”peer-to-peer”-angreppssätt och lärande. Peer-to-peer betyder att det är målgruppen själv som är kärnan. Både vad det gäller att utforma projektet och ”erbjudandet” som det innebär att vara med samt att nå ut på rätt sätt till andra i målgruppen. Grundtanken är att det är de unga själva är de som bäst kan få andra i den egna målgruppen att lockas till en ökad läsning.
Vägledande principer i relation till målgruppen
Dessa principer ska ses som stöttande i hur projektet ska utformas och är baserade på både forskning och vad andra projekt gjort tidigare:
- Läs där du är och när du känner för det – förenkla läsning som företeelse genom ljudbok.
- Målgruppen gillar formatet och mediet ljudböcker – det förenklar användandet i vardagen genom att det är ett modernt format.
- Locka genom ett bra utbud – erbjudande om möjlighet till abonnemang kan locka fler till att delta i projektet.
- Målgruppens idéer ska vara drivande i projektets utformning – både gällande erbjudandet och kampanj.